top of page

Sport niet als je ziek bent (geweest)

Persbericht, 23 maart 2022, SKA www.sportartsen.be

De hartstilstand van Europees wielerkampioen Sonny Colbrelli toont aan dat ons hart kwetsbaar is tijdens het sporten. Zonder zich uit te spreken over de juiste oorzaak van wat Colbrelli is overkomen - verder onderzoek moet duidelijkheid brengen - waarschuwt de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) nadrukkelijk voor het gevaar van sporten tijdens of na een infectie.

Net als griep, verkoudheid en veel andere virusziekten kan COVID het hart aantasten, met mogelijk ernstige gevolgen als ritmestoornissen of zelfs een hartstilstand. Ook op langere termijn kan deze ontsteking (myocarditis of pericarditis) tot problemen leiden door littekenvorming in het hart.

Paniek is niet nodig, maar sporters moeten wel oppassen en rekening houden met drie adviezen, die ook vervat zijn in de infografiek die je onder dit persbericht vindt.

1. Sport nooit als je koorts hebt. Is de koorts voorbij? Wacht dan nog evenveel dagen met sporten als het aantal dagen dat je koorts heb gehad.

2. Als je COVID hebt, dan mag je minstens 10 dagen niet sporten. Als je na 10 dagen nog klachten hebt, of als de klachten terugkomen wanneer je sport, vul dan de COVID-vragenlijst in op www.sportkeuring.be en vraag advies aan je (sport)arts.

3. Als je weer begint te sporten, bouw je inspanning dan heel traag op.

Meer dan 8000 sporters hebben de vragenlijst op www.sportkeuring.be al beantwoord. 42 % had na 10 dagen nog symptomen die problemen gaven tijdens sporten.

· bij 22% was dit koorts

· bij 18% pijn op de borst

· bij 20% extreme vermoeidheid

· bij 6% hartkloppingen

Deze symptomen zijn altijd een signaal dat je naar een arts moet.

Sporten is en blijft gezond!

Incidenten als de hartstilstand van Colbrelli doen veel mensen twijfelen aan sport als manier om gezond te blijven of te worden. Die twijfel is niet nodig! Het staat als een paal boven water dat sporten de beste manier is om lang en gezond te leven, om beter bestand te zijn tegen infecties en om niet ernstig ziek te worden als je toch een infectie oploopt. Maar voor je na een infectie (opnieuw) start met sporten, doe je er goed aan de vragenlijst in te vullen op www.sportkeuring.be Zo kom je te weten of je naar je (sport)arts moet en of je weer gezond genoeg bent om weer normaal te kunnen sporten.

Extra info en interviews: marc.geenen@sportartsen.be 0468 23 04 22
58 views0 comments

Comments


bottom of page